Υστεροσκόπηση χωρίς τη χρήση γενικής ή τοπικής αναισθησίας

Διαγνωστική υστεροσκόπηση

 

 

 

 

 

 

 Στη διαγνωστική υστεροσκόπηση, επιδίωξη αποτελεί η διάγνωση πιθανής ενδομήτριας παθολογίας και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, η λήψη βιοψιών για ιστολογική τεκμηρίωση. (πίνακας 1)

Αυτό γίνεται εφικτό με την είσοδο του διαγνωστικού υστεροσκοπίου δια του κόλπου και διατραχηλικά, στην ενδομήτρια κοιλότητα.

 

Σκοπιμότητα διαγνωστικής Υστεροσκόπησης

 

α) Διάγνωση ενδομήτριας παθολογίας: 
πολύποδες,  υποβλεννογόνια ινομυώματα, συγγενείς ανωμαλίες (διάφραγμα),

ξένα σώματα (ΙUD

), συμφύσεις, αρχόμενος καρκίνος
β) Εκτίμηση της δυνατότητας για περαιτέρω θεραπεία με επεμβατική υστεροσκόπηση

 

 

 

 

 

Το φάσμα των εφαρμογών της υστεροσκόπησης, υπό την έννοια των ενδείξεων αλλά και των αντενδείξεων, αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα.

 

 Ενδείξεις

 Ανώμαλη αιμόρροια-διαταραχές περιόδου (ηλικία >40 έτη)

 Ανώμαλη αιμόρροια μη ανταποκρινόμενη σε φαρμακευτική αγωγή (ηλικία <40)    

 Μεσοκυκλική αιμόρροια, ανεξαρτήτως φυσιολογικού τεστ Παπανικολάου

 Αιμόρροια μετά από επαφή, ανεξαρτήτως φυσιολογικού τεστ Παπανικολάου

 Μετεμμηνοπαυσιακή μητρορραγία ( ή πάχος ενδομητρίου > 4mm)

 Υπερηχογραφικά παθολογικά ευρήματα (πολύποδες, ινομυώματα)

 Υπογονιμότητα

 Καθ’έξιν αποβολές

 Σύνδρομο Asherman

 Συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας

 «Χαμένο» ενδομήτριο σπείραμα

 Αντενδείξεις

 Πυελική φλεγμονή

 Κύηση

 Καρκίνος τραχήλου

 Έντονη μητρορραγία

 

Το Υστεροσκόπιο

Αποτελεί μακρύ, λεπτό τηλεσκόπιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με πηγή φωτός, με ψηφιακή κάμερα και μόνιτορ και με δυνατότητα παροχής διατατικού μέσου. Τα βασικά μέρη που το απαρτίζουν είναι η οπτική (optic), με την υποδοχή για την CCD κάμερα και το περίβλημα (διαγνωστικό ή επεμβατικό). Με την ασθενή σε θέση λιθοτομής, γίνεται εισαγωγή του στην ενδομήτρια κοιλότητα με διάτασή της, ακολουθώντας ειδικούς χειρισμούς και κατόπιν, επισκόπησή της.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υστεροσκοπίων που εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες και προτιμήσεις. Η βασική αρχή για την επιλογή τους, είναι και εδώ οι ενδείξεις από την ασθενή, αλλά και η εξοικείωση του χειρουργού.

 

Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι η χρήση του άκαμπτου υστεροσκοπίου των 30°, είναι η πιό διαδεδομένη, με δεδομένο ότι είναι εύχρηστο και ασφαλές. Η γωνίωση τέλος που διαθέτει η οπτική, επιτρέπει την πολύ καλή επισκόπηση της ενδομήτριας κοιλότητας, χωρίς ακραίες μετακινήσεις του υστεροσκοπίου, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά σε περιπτώσεις που η επέμβαση γίνεται χωρίς αναισθησία σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Πάντως και εδώ, η σωστή εκπαίδευση είναι καθοριστική για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας. Πρέπει να μην ξεχνά ο χειρουργός, ότι κατά την εισαγωγή δια του τραχήλου, το ενδοτραχηλικό κανάλι πρέπει να τοποθείται στο κάτω μέρος της οθόνης στην 6η ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, το υστεροσκόπιο δεν βρίσκεται σε παράλληλη πορεία με τον ενδοτραχηλικό σωλήνα, αλλά υπό γωνία μ’αυτόν, κάτι που καθιστά την δίοδό του αδύνατη η τραυματική.

 

Επεμβατική Υστεροσκόπηση

Η εξέλιξη των μέσων αλλά και η αποκτηθείσα εμπειρία, οδήγησε στην εισαγωγή μεθόδων και τεχνικών για την εκτέλεση επεμβάσεων με την υστεροσκοπική μέθοδο. Έτσι, πολύποδες, ξένα σώματα και υποβλεννογόνια ινομυώματα (τύπου Ι και ΙΙ), μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Επίσης, μπορεί να εκτελεστούν, εκτομή διαφράγματος μήτρας, συμφύσεων (Ashermans), καθώς και ηλεκτροχειρουργική εκτομή ενδομητρίου σε περιπτώσεις μηνομητρορραγιών (trans cervical resection of the endometriumTCRE). Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί υστεροσκοπικές μέθοδοι στειροποίησης (Essure, κλπ), που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό.

Το βασικό και πιό συχνά χρησιμοποιούμενο όργανο στην υστεροσκοπική χειρουργική είναι το ρεζεκτοσκόπιο, το οποίο αποτελεί ένα υστεροσκόπιο με δυνατότητα ηλεκτροχειρουργικής διατομής, εκτομής και καταστροφής ιστών. Οι ενέργειες αυτές, γίνονται με τη βοήθεια ηλεκτροδίων με διαφορετικό σχήμα για κάθε χρήση.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: